Algemeen Geboorte

Top 10 populairste babynamen van 2020

De meest gekozen jongens- en meisjesnamen van het afgelopen jaar zijn Noah en Emma. Dit maakte het SVB bekend. In het jaaroverzicht zie je dat de naam Noah maar liefst 825x is gekozen voor een jongen en de meeste meisjes kregen de naam Emma, namelijk 685x. Ook in 2019 waren Noah en Emma al de meest populaire namen.

De trends rondom babynamen

Wij kunnen als webshop in geboortekaartjes deze populaire babynamen zeker bevestigen. We zien (bijna) dagelijks een naam uit de top 10 voorbij komen bij onze bestellingen. Wat al jaren lang opvalt, is dat vooral korte namen met één of twee lettergrepen aan de top staan. Op onze voorbeeld geboortekaartjes gebruiken wij zelf ook graag korte namen, dat maakt een ontwerp extra mooi.

Top 10 jongensnamen

Met stipt op nummer 1 staat de naam Noah. Toevallig was dit in 2019 ook al zo. De jongensnaam Noah komt vaker voor in de grote steden als Amsterdam en Rotterdam. Het is niet bekend of dat iets te maken heeft met deze hoge notering. Bij de geboortekaartjes voor jongens is dit ook bij ons een populaire naam.

Noah is een Hebreeuwse naam met als betekenis ‘rust, troost’. De naam is afgeleid van Noach. Noach is bekend uit de Bijbel: hij kreeg van God de opdracht een ark te bouwen en overleefde daarin de zondvloed. In het Engels wordt de naam Noah standaard gebruikt om dit Bijbelse personage aan te duiden.

In 2020 is de naam Daan een paar plaatsen gezakt en Luuk juist weer wat gestegen.

Top 10 meisjesnamen

De nummer 1 meisjesnaam is Emma! Deze naam staat al een aantal jaar hoog aan de top. De verschillen bij meisjesnamen zijn minder groot dan bij de jongens. Emma staat niet in elke provincie op nummer één. In Noord-Brabant is dat bijvoorbeeld Tess (leuk detail: dit was vorig jaar ook al zo).

Emma is een meisjesnaam, die waarschijnlijk een verkorting is van namen die beginnen met ‘ermin’ of ‘irmin’, een naamstam die ‘verbonden, machtig’ betekent. Ook was het vermoedelijk een bijnaam van de god Tiwaz, die rond het begin van onze jaartelling de Germaanse oppergod was. Al vroeg kwam Emma als zelfstandige naam voor, aanvankelijk alleen bij de Franken. Later verspreidde de naam zich over Frankrijk en Engeland. In 1002 trouwde een Emma met de Engelse koning Ethelred.

Ook Mila en Julia keren bijna jaarlijks terug in de top 10. Vooral Julia zien we veel op geboortekaartjes voor meisjes terugkomen.

Related Posts