Algemeen Trouwen

Het effect van corona op de trouwbranche – deel 2

Begin juli plaatsten we al een blog over het effect van corona op de trouwbranche. The Perfect Wedding deed wederom onderzoek naar de bruiloftsplannen. Passen bruidsparen hun bruiloftsplannen aan binnen de coronamaatregelen of stellen ze hun bruiloft uit? De nieuwe cijfers en statistieken zijn bekend dus de resultaten delen we graag met jullie.

Een ‘coronabruiloft’ in aangepaste vorm

Dat het covid-19 virus een grote impact heeft op het trouwseizoen 2020 is een feit. Slechts een kwart van de geplande 2020 bruiloften gaat op de oorspronkelijke datum door. En deze zogenoemde ‘coronabruiloften’ zijn in een zeer klein gezelschap gehouden veelal zonder feest. De trouwbranche heeft het zwaar met de vele annuleringen. Vanaf 1 juli is het aantal gasten dat welkom is opgelopen naar 100 personen binnen en 250 buiten, mits de trouwlocatie de coronaregels kan naleven. Dat is voor veel locaties eigenlijk een onmogelijke opgave.

Twijfels over het verplaatsen van de gehele bruiloft

Meer dan de helft van de bruidsparen (60%) kiest ervoor de bruiloft te verplaatsen naar 2021. Bij een klein gedeelte van de verplaatste bruiloften wordt de officiële ceremonie wel op de beoogde trouwdag voltrokken maar alleen het feest niet. De 1,5 meter afstand wordt als grootste boosdoener aangewezen. In de praktijk is dit moeilijk te handhaven en de twijfel over de gezondheid van de gasten en dat niet iedereen aanwezig kan zijn, wordt als zeer negatief ervaren. Ook afstand houden tijdens het diner en dansen op het feest wordt voor veel bruidsparen als ongezellig gezien.

Een mogelijke tweede coronagolf en de onzekerheid over de lengte van de 1,5 meter samenleving spelen een grote rol bij de keuze van een nieuwe datum, de trouwlocatie en het versturen van de trouwkaarten. Veel bruidsparen kiezen er wel voor dezelfde leveranciers bij hun nieuwe datum in te zetten. Het meedenken van de trouwleveranciers wordt door veel bruidsparen als positief ervaren. Bij Koningkaart hebben we bijvoorbeeld 50% korting gegeven op de change the date kaarten voor de stellen die hun trouwkaarten al verstuurd hadden.

Hoe zien we de toekomst?

Toch is er nog veel onzekerheid of de hele ceremonie, receptie, photoshoot, diner en/of feest wel kan doorgaan op de nieuwe datum. En moeten je gasten dan bijvoorbeeld allemaal een mondkapje op? Steeds meer gemeentes kunnen zelf bepalen hoe de regels zijn. Helaas hebben we geen glazen bol. Bij Koningkaart merken we dat het aantal trouwbestellingen tov maart, april en mei toch weer flink is toegenomen. Een ander lichtpuntje, de bruidsparen die inmiddels toch in coronatijd zijn getrouwd, zijn meer dan tevreden.

Related Posts